top of page
Search
Writer's pictureSol Nicolajsen

Er Granatæbleolie den perfekte anti-aging olie?


 

Hvis du har været i Sydeuropa, har du måske set, hvad der ved første øjekast ligner et yderst tiltrækkende og visuelt perfekt lille æbletræ, simpelthen som revet ud af paradishaven.

Et lille kønt grønt træ med hængende grene tæt behængt med store røde indbydende og æblelignende frugter, og helt automatisk får man et stik af lykke i hjertet over noget så smukt, naturligt perfekt og frugtbart.

Men ved nærmere inspektion viser det sig, at det ikke er et æbletræ men … er det virkelig? …ja, jeg tror sørme det er et GRANATÆBLETRÆ!

Det var i hvert fald min reaktion, da jeg for første gang så et granatæbletræ.

Og det tog mig lige nogle sekunder at sætte lighedstegn mellem de eksotiske granatrøde runde frugter på hylderne i supermarkederne ved juletid og så dette smukke befrugtede træ i en overgroet have på en stejl bjergside i Portugal.

Det sagnomspundne og eftertragtede granatæble har haft en fremhævet plads i mange kulturer gennem tiderne som både medicin og mad og frugtbarhedssymbol, og den menes at ha’ sin oprindelse i området omkring nutidens Iran, men vokser nu i hele Middelhavsområdet samt mange andre steder i verden med det rette varme og tørre klima, dog er Iran stadig et af verdens største granatæbleproducenter.

I dets latinske navn (Punica granatum) er der en interessant reference til en af de i oldtidens mest indflydelsesrige byer, nemlig Carthage i det nordlige Tunesien.

Romerne kaldte nemlig byen Punica efter det fønikiske folk som bosatte sig her, og efter sigende kom de bedste granatæbler her fra - altså efter romersk mening!

Granatum betyder ‘med mange frø’. Granatæblets helende og sundhedsfremmende egenskaber har været anerkendt i årtusinder og indenfor det holistiske helbredssystem Ayurveda er granatæblet centralt, idet det opfattes som et helt lille apotek i sig selv, og alle plantens dele (rødder, bark, blade, blomster og frugt) bruges.

Men lad os se nærmere på selve granatæbleolien. Granatæblekerner indeholder omkring 18% olie og der skal bruges ca. 100kg friske granatæblekerner til at udvinde ca. 1kg olie og olien ligger bestemt i den mere kostbare ende af skalaen. 100% Koldpresset granatæbleolie har en smuk lysgylden farve, er temmelig tyktflydende og har en karakteristisk og lidt jordagtig aroma, som dog hurtigt forsvinder efter den er kommet på huden. Det virker lidt antiintuitivt, men trods dens tyktflydende konsistens er granatæbleolie letoptagelig af huden og er ikke-komedogen, dvs den tilstopper ikke porerne. Granatæbleolies fedtsyreprofil ser nogenlunde sådan ud: Palmitinsyre: 2.96 – 4.8%

Stearinsyre: 1.88 – 3.0%

Oliesyre: 1.09 – 9.77%

Linolsyre: 4.79 – 9.03%

Punicinsyre: 66.76 – 83.58%

Arachidinsyre: 0.60 – 0.822%

Det interessante og unikke ved denne olie er at langt største-delen af fedtsyrerne udgøres af den sjældne omega-5 fedtsyre, punicinsyre (sjælden fordi den kun findes i granatæbleolie). Punicinsyre har glimrende antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber og kliniske studier har påvist at punicinsyre styrker hud-barrieren, især i epidermis (dvs det yderste hudlag), stimulerer cellefornyelse og beskytter collagen-fibrene og derudover har punicinsyre også en stærk anti-inflammatorisk virkning. Men olien er også særdeles righoldig på øvrige oxidanter og indeholder bl.a rige mængder af vitamin C, vitamin E, beta karoten (forløberen til vitamin A). Derudover, indeholder granatæbleolie et væld af sekundære plantestoffer (også kaldet fytokemikalier) som omfatter plantestoffer med meget forskellige strukturer. Bl.a. polyphenoler, hvoraf ellaginsyre er interessant. Granatæbleolie er sammen med andre røde bær som hindbær, jordbær rig på ellaginsyre. Der har været nogle lovende studier, der viser at ellaginsyre blokerer det enzym (MMP (matrix metalloproteinase enzymes) der er ansvarlig for nedbrydelsen af collagen i huden¹. Dette sammenholdt med ellaginsyrens glimrende anti-inflammatoriske egenskaber ² samt dets evne til at mindske pigmentpletter³ tyder på at ellaginsyre er en fremragende ingrediens til vedligeholdelse af sund, stærk og smidig hud. Med udgangspunkt i denne imponerende liste af egenskaber, må Granatæbleolie netop anses for en fremragende olie at bruge til:

Anti-aging

Først og fremmest tilføjer granatæbleolie huden masser af fugt, hovedsagligt i form af den letoptagelige punicinsyre og dertil et væld af sunde næringstoffer.

Her er det især dens høje indhold af forskellige antioxidanter i form af punicinsyre, Vitamin C, Vitamin E, beta caroten og ellaginsyre som diskuteret ovenfor, der er afgørende. Sammen med flavonoiderne i olien, virker disse antioxidante stoffer synergistisk til at styrke og forbedre epidermis og virker regenererende ved at understøtte og stimulere collagen-dannelsen, mindske pigmentpletter og derved forbedre hudens udseende og spændstighed.

Samlet set gi’r det (potentiale) for en stærkere, sundere og mere smidig hud ... uanset alder!

Granatæbleolie er dog ikke en botox-behandling (Selvom det let kan lyde sådan!)

Sund og smuk hud er et samlet resultat af livsstil (og lidt genetik), så derfor er det selvfølgelig mindst lige så vigtig at spise sundt, drikke masser af vand, få rigelig motion og søvn og reducere stress.

Granatæbleolie kan sagtens bruges som enkeltstående produkt men da den både er en anelse kostbar og som nævnt, temmelig tyktflydende, kan den med fordel blandes med andre olier, og den fungerer rigtig godt samme med bl.a. jojobaolie, hybenkerneolie og mandelolie. Alternativt, hvis du ikke har tid til køkkenalkymi, indeholder min ansigtsolie:

alle ovennævnte olier + nogle andre skønne olier.


Er du purist og foretrækker den rene olie, kan du finde ren økologisk granatæbleolie af bedste kvalitet her Hyperpigmentering, solskader, pletter og ar

Her er det igen antioxidanterne, der er på spil, idet de netop hjælper til at bekæmpe de frie radikaler som er en bidragende faktor til cellernes ældning og degenerering, og som

huden udsættes for gennem forurening, solskader, stress mm.

Desuden har studier antydet at granatæbleolie har naturlige solbeskyttende faktorer, der hjælper til at beskytte huden mod nogle typer af UV⁴. (olien kan dog ikke erstatte solcreme).

Granatæbleoliens regenererende egenskaber kan hjælpe til at reducere arvæv og forebygge strækmærker. Anti-inflammatorisk

Både punicinsyre, ellaginsyre og vitamin C har gode anti-inflammatoriske egenskaber og hjælper til at berolige og lindre rød, irriteret og øm hud, hvorfor den kan være effektivt til behandling og lindring af hudproblemer som eksem, solskadet hud og psoriasis.


Akneplaget hud.

Oliens anti-inflammatoriske egenskaber kan også hjælpe til at lindre akneplaget hud, dæmpe inflammation og fremme heling og balancering af talg-produktionen. Granatæbleolie virker rensende og tilstopper ikke porerne.


Hårpleje

Endelig er Granatæbleoliens sunde fedtsyrer, vitaminer og næringsstoffer selvfølgelig ogå gavnlige i håret og hovedbunden. Især hvis du døjer med tør, irriteret og kløende hovedbund, kan granatæbleoliens anti-inflammatoriske, plejende og beskyttende egenskaber komme til undsætning.

Den gi’r håret en dejlig glans, fylde og blødhed uden at den på nogen måde virker tung.


Personligt foretrækker jeg at blande granatæbleolien (1:3) i en bæreolie som jojobaolie, arganolie eller mandelolie for at gøre det lidt lettere at fordele i håret/hovedbudnen, idet granatæbleolie, som nævnt, er lidt tyktflydende.

Du kan evt. tilsætte lidt æteriske olier for øget plejende og lindrende effekt.

Det er bedst at bruge rene æteriske olier (og ikke duftolier).

Rosmarin, Peppermynte, grapefrugt, appelsin, lavendel og cypress er alle gode olier til håret.

Brug max. 20 dråber i 100ml

Olie anvendes bedst i fugtig varmt hår, dvs frotteret hår lige efter hårvask.

Fordel nogle dråber i håndfladerne og masser ind i håret.

Når håret tørrer, bindes fugten til håret og gi’r et glansfuldt og mere fyldigt hår.

 

Kilder:






...og hvis du har lyst, kan du læse meget mere om grantæbleolie her:



コメント


bottom of page